15.02.2021

Yrittäjä Petri Heikkinen: ”Jani Karjalainen on osoittautunut korvaamattomaksi avuksi”

Petri Heikkinen toimii yrittäjänä Vuokatinmaa Oy:ssä, Lentiiran Lomakylä Oy:ssä ja Lentiiran Terwa Oy:ssä.

Vuokatinmaa ja Lentiiran Lomakylä ovat keskittyneet matkailuun ja majoitukseen, kun taas Lentiiran Terwa kehittää ja myy tervatuotteita. Kaikki kolme ovat perheyrityksiä, joiden perustajina ovat olleet Heikkisen isovanhemmat tai vanhemmat.

Yritykset työllistävät yhteensä noin kuusi henkilöä, joista lähes kaikki kuuluvat Heikkisen perheeseen. Siksi onkin erityisen tärkeää saada toimintaan ulkopuolista näkemystä. Heikkinen käyttää yrityskonsulttina Jani Karjalaista, jolta hän saa tukea niin käytännön päätöksiin kuin isoihin strategisiin linjoihinkin.

– Halusin maanläheisen konsultin, jolla on kokemusta matkailualasta. Muutaman vuoden aikana Jani Karjalainen on osoittautunut meille korvaamattomaksi avuksi, Heikkinen kertoo.

Päätöksiä remonteista ja rahoituksesta

Heikkinen ja Karjalainen ovat yhteydessä kuukausittain ja tapaavat 4–6 kertaa vuodessa. Karjalainen käy läpi yrityksen talousluvut ja auttaa päätöksenteossa. Konsultin tuki on kullanarvoista, sillä yrittäjä on lopulta päätöstensä kanssa yksin.

– Jokaisella pienyrittäjällä pitäisi ehdottomasti olla ulkopuolinen keskustelukumppani, sillä perheyrityksessä asioista ei välttämättä keskustella kuten tavallisesti kaupallisissa yrityksissä. Jani on meille eräänlainen ulkopuolinen hallituksen jäsen, jolla on numerot hallussa. Hän antaa meille tukea ratkaisujen tekemiseen.

Heikkisen mukaan päätöksenteko tarkoittaa käytännössä pieniä asioita, joista koostuu iso puro: minkä verran mökkien remonttia pitää tehdä, missä remonttitarve on suurin ja miten remontti rahoitetaan.

– Janilla on iso rooli myös rahoituksessa, sillä olen saanut häneltä apua hakemusten tekemiseen. Olemmepa jopa käyneet yhdessä pankissa. Hän osaa tuoda asiat esille numeroiden takana siten, että keskitymme oikeisiin asioihin.

Apua sukupolvenvaihdokseen

Heikkinen kokee, että Karjalaisesta on ollut iso apu erityisesti sukupolvenvaihdosten tekemisessä. Lentiiran Lomakylän sukupolvenvaihdoksessa Jani toimi ikään kuin puhemiehenä. Yrityksen ostaminen omilta vanhemmilta voi olla herkkä asia, etenkin kun kyse on rahasta.

– Neuvottelimme äidin, isän ja Janin kanssa yhdessä, mutta keskustelimme kaikki Janin kanssa myös erikseen. Jani auttoi meitä löytämään sopivan kauppasumman, joka vastaa sekä vanhempieni toivomuksia että juridisia vaatimuksia. Jani sai nopeasti vanhempieni luottamuksen, sillä hänellä on hyvä pelisilmä ihmisten kanssa toimiessa.

Heikkisen mukaan Karjalainen perehtyy työhönsä kunnolla ja kuuntelee asiakkaiden tarpeita.

– Jani tekee huolellista työtä ja on työteliäs kaveri. Olemme häneen todella tyytyväisiä.

 

Lue lisää Vuokatinmaasta, Lentiiran Lomakylästä ja Lentiiran Terwasta.

Lentiirakesatoissa 002